Medové recepty
Pár medových receptů
Recept na marcipán
200 g sušeného polotučného mléka Bohemilk (modrá krabice)
200 g přesátého moučkového cukru
30 g tuku Omega
3 lžíce medu
1 syrový bílek
1 panák Amaretta
Na vál prosejte cukr,přidejte sušené mléko,mandlový likér,bílek a v mikrovlnce rozehřátý tuk s medem.Vše promíchejte a vypracujte vláčnou hmotu,případně přidejte dle konzistence likér či moučkový cukr.Při potahování se ji vyplatí zpracovat do 2 hodin,pak začíná tuhnout.Ovšem znovu důkladně propracovaná ve vlhkých dlaních vydrží již vláčná,pouze se musí skladovat v chladu a v mikrotenu. (Pokud ztvrdne příliš,jemně ji nastrouhejte a opět vyhněťte).A chcete-li hmotu použít i na figurky či květy,je nejlepší na druhý den. Hotové kousky se nevytvrzují docela,jsou stále k jídlu.
Pravé staročeské perníky (podle Moniky Horské z Lomu)
Těsto: 40 dkg hladké mouky, 10 dkg moučkového cukru, 1 lžička jedlé sody, 1 lžíce kakaa, 2 lžíce perníkového koření, 2 vejce, 4 lžíce tekutého medu (méně cukru, více medu), 10 dkg rozehřáté Héry.
Všechny suché složky promícháme a přidáme vejce, tekutý med a rozehřátou Héru. Zaděláme těsto a necháme dva dny odpočinout. Těsto vyválíme, vykrájíme, upečeme, ještě horké na plechu potřeme rozšlehaným vejcem.
Poleva: 1 bílek, několik kapek citrónové šťávy, 10 dkg prosetého moučkového cukru, lžíce solamylu.
Utřeme bílek s cukrem a přidáme solamyl. Hustší polevou se zdobí, řidší stačí polít perníčky. Hustou polevu ředit bílkem.
Perníčky (podle Boženy Machové z Mostu)
80 dkg přesáté hladké mouky, 20 dkg přesátého moučkového cukru, 12 dkg másla nebo Héry, 4 vajíčka, 4 lžíce vlahého medu, 2 malé lžičky sody, 2 malé lžičky perníkového koření (lze přidat 3 lžíce směsi na perníky).
Vajíčka, cukr a tuk našleháme, přidáme koření. Je možné přidat trochu kakaa, aby perníky byly tmavší. Směs stále mícháme a pomalu přidáváme mouku se sodou, až je těsto tuhé a řádně propracované. Po zpracování necháme odpočinout v lednici do druhého dne.
Vykrajujeme různé tvary, pečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení potíráme rozšlehaným vejcem a zdobíme kornoutkovou technikou.
Perníky s medem (podle Marie Chalupecké z Litvínova)
Těsto: 65 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 10 dkg medu, 8 dkg tuku, 4 vejce,1 lžíce skořice, 10 g jedlé sody, 2 lžíce perníkového koření, 3 lžíce kakaa, 1 prášek do perníku.
Poleva: 1 bílek, 15 - 20 dkg moučkového cukru, pár kapek citronu - vše utřít.
Suroviny zpracovat na těsto a nechat do druhého dne odpočinout v chladu. Druhý den těsto vyválíme, vykrojíme různé tvary a upečeme. Ihned po upečení potřeme rozkvedlanými vajíčky.
Rychlé rumové perníčky (podle Martiny Lošťákové z Litvínova)
Těsto: 60 dkg hladké mouky, 30 dkg moučkového cukru, 2 balíčky prášku do perníku, 14 dkg Héry, 4 polévkové lžíce medu, 2 celá vejce, trocha skořice, 3 - 4 lžíce rumu, 1 vejce s troškou rumu na potření.
Marcipán: 25 dkg moučkového cukru, 25 dkg sušeného mléka, 7 dkg medu, 7 dkg ztuženého tuku, pár kapek mandlového aroma, fondán z 20 dkg pískového cukru (cukr vaříme v asi 1 cm vody, až je na niť.
Těsto: Z přísad vypracujeme těsto, necháme hodinu odpočinout, poté rozválíme a vykrájíme tvary, které pečeme na vymazaném plechu. Ihned po vyndání z trouby potřeme vejcem rozkvedlaným s troškou rumu. Zdobíme marcipánem, případně bílkovou polevou, čokoládou.
Marcipán: Cukr a sušené mléko prosejeme, med a ztužený tuk můžeme rozpustit, přidáme aroma a rozpuštěný pískový cukr a vypracujeme hmotu. Barvit ještě za tepla jedlými potravinářskými barvami rozpuštěnými v trošce vařící vody.
Medové trubičky naší babičky (podle Blanky Rosové z Litvínova)
Těsto: 50 dkg hladké mouky, 25 dkg rozpuštěného medu, 20 dkg moučkového cukru, 3 žloutky, 2 lžíce vlažného mléka, na špičku nože sody.
Náplň: 15 dkg krystalového cukru, 1 dl horké vody, 3 dl mléka, 1 pudink, 25 dkg másla, 10 dkg moučkového cukru.
Těsto: Zpracujeme těsto, vyválíme tenkou placku a vykrojíme kolečka, která navineme na kovové trubičky a dáme péci.
Náplň: Cukr zkaramelizujeme, zalijeme horkou vodou a mícháme, aby se karamel rozpustil. Mléko s pudinkem uvaříme na kaši a necháme vychladnout. Máslo utřeme s moučkovým cukrem a přidáme kaši. Vyšleháme a plníme trubičky. Poléváme čokoládovou polevou.
Medové ořechové řezy (podle Marie Pavlové z Litvínova)
Těsto: 50 dkg hladké mouky, 20 dkg cukru, 20 dkg tuku (Héra), 2 vejce, 2 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody, 2 lžíce mléka.
Ořechová směs: 35 dkg nasekaných ořechů, 5 dkg cukru, 12 dkg tuku (Héra), 3 lžíce medu.
Krém: 0,25 l mléka, 1a půl lžíce hladké mouky, 1 a půl lžíce solamylu, 10 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 25 dkg másla, 3 lžíce rumu.
Ořechová směs: cukr, tuk a med dáme do kastrůlku a za stálého míchání přivedeme k varu, nakonec přidáme nasekané ořechy.
Krém: Vše uvařit, nechat vychládnout a poté do „kaše“ zašlehat máslo a rum.
Zpracujeme těsto, rozdělíme na dva díly a vyválíme dvě placky. První placku upečeme samotnou, druhou placku polijeme horkou ořechovou směsí a upečeme.
Vychladlé placky spojíme krémem tak, aby vrchní placka byla ořechy navrch.
Něco málo k pití:
Nápoje s medem - ledové
Káva zvaná Mňamka: Sklenička studené kávy, půl lžičky medu, vanilková zmrzlina, strouhaná čokoláda, případně 2 dcl rumu
Nápoje s medem - studené
Růžová špička: 4 cl grepové šťávy, 2 cl vodky, půl lžičky medu
Višňové potěšení: 4 cl Garone višňové, 2 cl rumu, půl lžičky medu
Ořechové pohlazení: 2 cl ořechové medoviny, 3 cl smetany, vanilka
Limetkové osvěžení pro dospělé: půl limetky, 1 lžička medu 4 cl rumu / vodky, lístky máty, soda
Ovocné osvěžení pro děti: šťáva z půl limetky, 1 lžička medu, míchané ovoce, pomerančový džus, soda
Banánový mléčný koktejl: 1 - 2 banány, 2 lžičky medu, 0,5 l mléka, 2 cl smetany
Kakaový mléčný koktejl: 4 lžičky kakaa, 2 lžíce medu, 0,5 l mléka, 2 cl smetany
Nápoje s medem - teplé
Brusinková záchrana: 1 lžička sušených brusinek, 2 cl rumu, půl lžičky medu, brusinkový džus, voda
Výjimečně výjimečný punč: 3 dl červeného vína, 2 dl ovocného čaje, 3 lžičky medu, 0,8 dl rumu, šťáva z 1 pomeranče, 2 hřebíčky, půl skořice
Hriate: 1 dl vody, 1 lžička medu, 4 cl slivovice, 1 hřebíček, kousek skořice, oříšek másla
Exotické nápoje s medem
Čokoláda pro jemné podráždění všech smyslů: 1 dl mléka, 2 cl smetany, 1 lžička medu, hořká čokoláda, špetka pálivé papričky
Pikantní káva: 2 cl čokoládového likéru, horká káva, čtvrt lžičky medu, šlehačka, strouhaný zázvor
Hlavní jídla:
Maso a med
Kuřecí kapsa plněná sušeným ovocem
Kuřecí prsa (400 g), sůl, med, sušené švestky a meruňky, kokosové mléko, dezertní víno (medovina), máslo, olej
Náplň: na másle orestovat drobně nakrájené ovoce, přidat med, kokosové mléko a víno
Postup: prsa naklepat, osolit, naplnit a velice pomalu upéci na oleji.
Omáčka: zbytek náplně naředit vínem a kokosovým mlékem
Kuřecí na karotce s kešu oříšky
Kuřecí prsa (400 g), olej, máslo, jablečná šťáva, med, karotka, kešu oříšky, sůl, pepř, citrónová šťáva, škrob
Na oleji s máslem opéct okořeněné nudličky, přidat med, karotku, zalít jablečnou šťávou a krátce podusit, přidat oříšky a je-li třeba zatáhnout škrobem
Kuřecí řízky s jablky a uzeným sýrem
Kuřecí prsa (400 g), máslo, olej, jablka, smetana, citrónová šťáva, uzený sýr
Připravíme přírodní řízky, poklademe nádivkou z jablek, plátkem sýra a zapečeme
Vepřové nudličky na zázvoru s medem
Vepřová kýta (400 g), sůl, pepř, česnek, čerstvý zázvor, med, olej, škrob
Kýtu na nudličky, opéct na tuku s kořením a česnekem, zahustit mléčným škrobem, na dochucení lžičku medu
Pečená šunka s višněmi
3 silnější plátky šunky, hořčice Heinz (lepší hořčice), olej, med, pepř, hladká mouka višně, červené víno, trochu škrobu
Šunku obalíme v mouce a v těstíčku z hořčice, medu a oleje, opečeme na tuku, zvlášť podusíme višně na červeném víně, dochutíme medem a svážeme škrobem.